МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ФЕМІНІЗМ: ТОЧКА ЗБОРКИ»

МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ФЕМІНІЗМ: ТОЧКА ЗБОРКИ»

5 – 7 березня 2013

Книгарня «Чулан» (вул. Пушкінська, 21)

Третя міжнародна конференція «Фемінізм: точка зборки» – серія вечірніх дискусій, що об’єднає активісток і дослідниць зі Східної Європи та надасть майданчик для спілкування між радикальними, анархо- та квір-феміністичними групами регіону. Конференція ставить собі за мету об’єднати виробництво знання, політики і практики фемінізму. Завданням конференції є радикалізувати жіночий наратив і створити публічний простір для боротьби з актуальними проявами гендерної нерівності. На конференції обговорюватимуться питання взаємодії ЛГБТ груп і фемінізму, насилля над жінками та емансипативність квір-сексуальності. Теми, до яких ми звертаємося, зазвичай замовчувані, їх рідко обговорюють в академічному середовищі чи медіях, вони не є частиною публічних дискусій. Теоретичні міркування запрошених доповідачок безпосередньо пов’язані з їхнім досвідом феміністичного руху, активізму та політики. Саме через «практичну оптику» розглядатимуться всі порушені питання.

Мови конференції: українська, англійська, російська (із синхронним перекладом)

Під час конференції працюватиме куточок для дітей. Ви можете приходити з дітьми віком 2 – 10 років, ми забезпечимо їх заняттям, іграшками, розвагами

5 березня, вівторок, 18:30 – 21:00

Чи можлива Л(Г)БТ емансипація без фемінізму і чи можливий фемінізм без Л(Г)БТ політики?

Модераторка: Галя Ярманова

Учасниці:
· WISG, Тбілісі: Ека Агдгомелашвілі
· Гендерний маршрут, Мінськ: Ольга Бурко
· Жіночий Ресурсний Центр Вірменії, Єреван: Ельвіра Меліксетян

ЛГБТ групи часто самі використовують гомофобну риторику, займаючи виправдовувальну позицію, що позбавляє їх емансипативного потенціалу. Підтримуючи державу в обмін на можливість отримати від неї правові бонуси, ЛГБТ групи потрапляють у ситуацію стійкої залежності від самої держави, що унеможливлює їх опір і звільнення.

Тож чи можлива емансипація ЛГБТ або будь-якої іншої групи без радикального підходу, який означатиме з(а)міну самої системи, а не пересування фігур у її межах; і яким саме чином складаються відносини ЛГБТ груп із фемінізмом у постсоціалістичних країнах (як ці групи самі себе визначають стосовно фемінізму)?

6 березня, середа, 17:30 – 21:00

Емансипативність квір-сексуальності: від приватної практики до політичного акту

Модераторка: Катерина Яременко

Учасниці:
· Гендерний маршрут, Мінськ: Тетяна Щурко
· Radical Queer Affinity Collective, Будапешт: Ребекка Ляйтляйн, Кортні Келнер

Воркшоп «Смак колективної інтимності», KLIT, Будапешт

Квір-сексуальність передбачає звільнення від нав’язаних патріархатом гендерних ролей, що включають лише гетеронормативні сексуальні практики та контролюють шляхи й можливості отримання насолоди. Так чинний порядок здійснює контроль над тілом і чітко встановлює рамки дозволеного та недозволеного. Проте чи є квір-сексуальність сама собою емансипативною, що розхитує структури гетеронормативності, чи їй усе ж необхідний певний контекст? І якщо тільки у зв’язку з контекстом квір-сексуальність набуває емансипативності, то яким він має бути?

Панель має на меті обговорити квір-сексуальність у напрямку від приватної практики до політичного акту, а також активність квір-груп у постсоціалістичних країнах, методи їхнього впливу на суспільство та реакцію суспільства на них. Як квір-групи функціонують усередині: наскільки їм вдається існувати поза межами ієрархічних структур і чи не вибудовуються нові структури на місці старих?

Гості конференції  також зможуть взяти участь у воркшопі будапештської квір-спільноти KLIT, присвяченому колективній інтимності, та відчути квір-теорію на практиці.

7 березня, четвер, 18:30 – 21:00

Тема насилля над жінками віктимізує чи емансипує жінок?

Модераторка: Марія Маєрчик

Учасниці:
· Partisan Girls, Independent Feminist Group, Тбілісі: Ніно Гамісонія
· Жіночий Ресурсний Центр Вірменії, Єреван: Ельвіра Меліксетян
· Московська Феміністська Група, Москва: Марина Віннік
· Гендерний маршрут, Мінськ: Ірина Соломатіна

У сучасних медійних текстах про насилля над жінками чи в повсякденних розмовах на цю тему жінки постають як жертви. Зазвичай їх показують як об’єкт насилля, але також інколи звинувачують у недотриманні правил безпеки (мовляв, жінка була у викличному вбранні, в невідповідному місці, неправильно поводилася). Очевидно, що така віктимізація і звинувачення в тому, що жінки самі провокують насилля, тільки посилює патріархальний гендерний режим, перетворює сучасний дискурс насилля на сам факт насилля над жінками, підтримує це насилля як систему.

Сучасна критика статевого і гендерного насилля щонайменше націлена на розвінчання чи зміну системи. У випадках зґвалтування обговорюватиметься «поведінка постраждалої». Тенденція демонізувати ґвалтівників також відвертає увагу від того, що ґвалтівники найчастіше є типовими чоловіками, що статеве насилля є системним у нашому суспільстві і що насилля є типовим чинником встановлення патріархальних гендерних режимів. Демонізуючи злочинців, суспільний осуд структурує уявлення, що вся проблема в конкретних людях, у конкретних злочинцях (чи, з більш консервативних позицій, у поведінці постраждалих), і цим самим підтримує культуру зґвалтування, культуру гендерного насилля,  працює на посилення патріархального гендерного ладу.

Питання полягає у тому, як зробити дискурс про насилля (гендерне, статеве, домашнє) емансипативним, яким чином про насилля можна говорити, оминаючи парадигму жертви, як протистояти культурі зґвалтування, а не потверджувати її.

______________________________________________________________________________

Жіночий Ресурсний Центр Вірменії, Єреван
http://www.womenofarmenia.org/en/
WRCA  (Жіночий Ресурсний Центр Вірменії) було засновано у 2003 році. Центр працює в напрямку ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок, незалежно від віку, раси, національності, релігії, сексуальної орієнтації та соціального статусу. Зокрема, Центр прагне створювати безпечне середовище для вірменських жінок і надавати їм усі необхідні ресурси для розвитку їхніх особистих і професійних здібностей.

Незалежна Група Феміністок, Тбілісі
Незалежна Група Феміністок – неформальна (незареєстрована) незалежна група на чолі з молодими жінками-ентузіастками, яка виникла навесні 2011 року як реакція на антиабортну кампанію релігійних фундаменталістів у Грузії. Незалежна Група Феміністок – це неформальна децентралізована мережа людей із різних середовищ (студентки, вчені, активістки громадських організацій, художниці, представниці державного та приватного сектору тощо) і з різними сексуальними ідентичностями. Група використовує радикальні методи діяльності, зокрема художні висловлювання і вуличні акції (на противагу конвенційним методам на кшталт семінарів, тренінгів, брошур тощо). Щоб зберегти незалежність від донорів, уникнути інституціоналізації та професіоналізації, забезпечити неієрархічний і масовий характер, група залишається більш реактивною, ніж проактивною, тобто влаштовує феміністичні інтервенції у відповідь на різні події та явища, а не слідує усталеній розробленій стратегії.

Московська Феміністська Група, Москва
www.ravnopravka.ru
Московська Феміністська Група була заснована 2008 року і задумувалася як одна з жіночих закритих груп росту самосвідомості. Поступово діяльність групи стала розширюватися. Сьогодні Московська Феміністська Група організовує відкриті лекції та дискусії, публікує на сайті переклади й оригінальні статті, присвячені, насамперед, інклюзивному фемінізму та проблемі перетину дискримінацій. Учасниці Московської Феміністської Групи багато працюють над включенням фемінізму і квір-проблематики в поле сучасного мистецтва, беруть участь в інтернет- і публічних політичних дискусіях, займаються соціальною роботою, активістською і науковою діяльністю.

Феміністична ініціатива «Гендерний Маршрут», Мінськ
http://gender-route.org/
«Гендерний маршрут» створювався 2005 року як фестиваль ідей про «стать». Із часом проект став більш комплексним і в 2010 році перетворився на ресурсний центр та майданчик для феміністичної групи. «Гендерний маршрут» виступає проти патріархату, гетеронормативності, сексизму, гомофобії та дискримінації груп і людей на основі сексуальної та гендерної ідентичності. Сьогодні форми їхньої роботи – це організація конференцій, круглих столів, вуличних акцій і урбаністичних проектів, проведення лекцій, воркшопів, написання аналітичних текстів.

Partisan Girls, Тбілісі
Partisan Girls – це неформальна віртуальна група, одна з небагатьох радикальних феміністичних груп, що діють сьогодні в Грузії. Partisan Girls розпочали свою діяльність у березні 2012 року як анонімна ініціатива, що реагувала на сексистські, мізогінічні та гомофобні вислови грузинських ЗМІ й суспільства. Група здебільшого використовує фотографії та короткі відеоролики як інструмент для викриття загроз патріархального й традиційного суспільства Грузії. Їхня критика націлена передусім на патріархальність православної церкви, уряду, правих партій і політиків, телевізійних програм і телеведучих, які використовують мову ворожнечі і є виразно мізогінічними й гомофобними. Діяльність Partisan Girls є підривною і за формою, адже у своїх роботах вони використовують mandili (традиційну грузинську хустку, яку асоціюють із зобов’язаннями грузинської жінки народжувати та виховувати дітей, бути скромною, терплячою і турботливою) як візуальну декларацію спротиву.

Radical Queer Affinity Collective, Будапешт
http://rqac.wordpress.com/  
http://klitbudapest.wordpress.com/
RQAC – транснаціональна ініціатива, заснована 2011 року, що використовує оптику сексуальності та насолоди для творення політичного активізму. У 2012 році RQAC відкрили у центрі Будапешта квір-феміністичний громадський простір «KLIT» і сподіваються, що він стане осередком множинних солідарностей і перевизначення простору. Їхнім політичним фокусом є міжсекційний підхід до гендера, сексуальності та насолоди, а фокус-групою – жінки, квіри і транси. Методи активізму: підвищення свідомості, пряма дія, мистецтво та насолода.

Women’s Initiatives Supporting Group, Тбілісі
http://women.ge/en/, www.lesbi.org.ge, www.minority.ge
WISG – це неурядова жіноча правозахисна організація, створена 2000 року вісьмома жінками різних професій, які поділяють принципи жіночого активізму в боротьбі за соціальні зміни. Метою організації є побудова демократичного суспільства у Грузії, покращення культурного, економічного, соціального середовища шляхом просування жіночих ініціатив. Основною стратегією жіночої емансипації є консолідація жінок за допомогою створення низових груп та мереж. Із 2002 року WISG розпочала активну діяльність, націлену на подолання гомофобії та підвищення толерантності до ЛБТ груп у суспільстві. Напрямки діяльності: емансипація ЛБТ груп, сексуальна просвіта, підвищення самосвідомості у суспільстві, покращення законодавчої бази та її застосування.

____

Конференція відбувається за підтримки Представництв Фонду імені Гайнріха Бьолля в Києві та Тбілісі.

Опубліковано у Uncategorized. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ФЕМІНІЗМ: ТОЧКА ЗБОРКИ»

  1. Сповіщення: Детский сад: между освобождением и угнетением | Gender Sketch

Залишити коментар